2020-2021 Kurumlararası Yatay Geçiş

17 Temmuz 2020 Cuma

GİRESUN ÜNİVERSİTESİ REKTÖRLÜĞÜNDEN,

“Yükseköğretim Kurumlarında Önlisans ve Lisans Düzeyindeki Programlar Arasında Geçiş, Çift Anadal, Yan Dal ile Kurumlar Arası Kredi Transferi Yapılması Esaslarına ilişkin Yönetmelik ile Üniversitemiz Eğitim-Öğretim Yönetmeliği” hükümleri gereğince, 2020-2021 Eğitim-Öğretim Yılı Güz Yarıyılında Üniversitemiz ön lisans ve lisans programlarına yatay geçiş yoluyla kabul edilecek öğrencilerde aranacak koşullar, gerekli belgeler, başvuru tarihleri, ayrılan kontenjanlar ve diğer hususlar aşağıda belirtilmiştir.

 A. . BAŞVURU VE GEÇİŞ KOŞULLARI

1. Yurt içi üniversiteler arasında yatay geçişler, üniversitelerin aynı düzeydeki eşdeğer diploma programları arasında ve Yükseköğretim Kurulu tarafından yayınlanan kontenjanlar çerçevesinde yapılır.

2. Başvuruda bulunan öğrencinin; hiçbir disiplin cezası almamış olması gerekir.

3. Yurt içi üniversiteler arası yatay geçiş için öğrencinin, kayıtlı olduğu programda bitirmiş olduğu dönemlere ait genel not ortalamasının en az 100 üzerinden 65 olması şarttır.(TIP Fakültesi için 100 üzerinden en az 75)

4. Üniversite içinde aynı alanlar arasında yatay geçiş için öğrencinin, kayıtlı olduğu programda bitirmiş olduğu dönemlere ait genel not ortalamasının en az 100 üzerinden 65 olması şarttır.

5. Yatay geçiş yapması uygun görülen öğrencilere, ilgili yönetim kurulu kararı ile alt yarıyıllardan alınması uygun görülen dersler verilebilir.

6. Ön lisans diploma programlarının ilk yarıyılı ile son yarıyılına,  lisans programlarının ilk iki yarıyılı ve son  iki yarıyılına yatay geçiş yapılamaz.

7.  Hazırlık programına yatay geçiş yapılamaz.

8.   Aynı yükseköğretim kurumunda aynı diploma programlarında birinci öğretimden ikinci öğretime kontenjan sınırlaması olmaksızın yatay geçiş yapılabilir. Ancak, ikinci öğretim diploma programına geçiş yapan öğrenciler ikinci öğretim ücreti öderler.

9. Yükseköğretim kurumlarında ikinci öğretimden sadece ikinci öğretim diploma programlarına yatay geçiş yapılabilir.  Ancak, ikinci öğretim diploma programlarından başarı bakımından bulunduğu sınıfın ilk yüzde onuna girerek bir üst sınıfa geçen öğrenciler birinci öğretim diploma programlarına kontenjan dahilinde yatay geçiş yapabilirler.

10.   Açık ve uzaktan öğretimden örgün öğretim programlarına geçiş yapılabilmesi için, öğrencinin öğrenim görmekte olduğu programdaki genel not ortalamasının 100 üzerinden 80 olması veya kayıt olduğu yıldaki merkezi yerleştirme puanının, geçmek istediği üniversitenin diploma programının o yılki taban puanına eşit veya yüksek olması gerekir.

11.   Yatay geçiş başvuruları, sadece ilan edilen süre içerisinde yapılır.

12.  Kayıt dondurmuş olmak, yatay geçiş hakkından yararlanmak için engel değildir.

13. Öğrenciler yerleştirildikleri yıl itibari ile ÖSYM tarafından uygulanan yerleştirme sıralaması barajı içerisinde olmalıdır. ( Örn. Tıp Fak. 50 bin. )

14. Belirtilen koşullarda yer almayan ancak, değerlendirmelerde tereddüt yaşanan hallerde, “Yükseköğretim Kurumlarında Ön lisans ve Lisans Düzeyindeki Programlar Arasında Geçiş, Çift Anadal, Yan Dal İle Kurumlar Arası Kredi Transferi Yapılması Esaslarına İlişkin Yönetmelik " hükümleri ile Yükseköğretim Kurulu Başkanlığı kararları dikkate alınır.

 
 B. BAŞVURU İÇİN İSTENEN BELGELER 
1. Öğrenci belgesi
2. Transkript (Transkriptleri yabancı dilde olanların Türkçe tercümesi ve orijinal dildeki hali)
3. ÖSYM sonuç belgesi (internet çıktısı)
4. ÖSYM yerleştirme belgesi (internet çıktısı)
5. İkinci öğretimde kayıtlı olup, birinci öğretim programına başvurabilmek için öğrenim gördüğü programda %10’luk dilime girdiğine dair belge
6. Disiplin cezası almadığını gösterir resmi belge (transkriptinde disiplin cezası ile ilgili bilgi yer almayanlar için)
* Başvuru esnasında sisteme yüklenen evrakların asılları kesin kayıt sırasında istenir. 



C. BAŞVURU TARİHLERİ VE YERİ

Başvurular, aşağıda belirtilen tarihlerde on line olarak yapılacaktır. (on line başvuru, başvuru tarihleri arasında aktif olacaktır.
*Posta ile başvuru alınmayacaktır.
 
Başvuru  Tarihi                    :04–14Ağustos2020
Değerlendirme Tarihi          : 17 – 19 Ağustoş 2020
Sonuçların İlanı                    : 21 Ağustos 2020 

(Not: Tıp Fakültesi takvimi aşağıda ayrıca belirtilmiştir.)

D. KESİN KAYIT İÇİN İSTENEN BELGELER
Yatay geçişi ilgili yönetim kurullarınca uygun bulunan öğrencilerden kesin kayıt için aşağıda belirtilen belgeler istenir:

1. Yatay geçiş kayıt formu TIKLAYINIZ
2.Kimlik kartı fotokopisi
3. Vesikalık fotoğraf ( 2 adet)
4. İkinci öğretim öğrencileri kayıt yaptıktan sonra verilecek olan öğrenci numarasıyla Ziraat Bankası ATM’lerinden öğrenim ücretlerini ödeyecektir.
5. İkinci öğretimde kayıtlı olup, birinci öğretim programına başvurabilmek için öğrenim gördüğü programda %10’luk dilime girdiğine dair belge
6.YÖK'ün E.50957 sayılı yazısına istinaden Yatay Geçişe Engel Bir Durumun Olmadığına Dair Belge
7.Ders İçerikleri
8. Başvuruda istenilen belgelerin aslı (ıslak imzalı, e imzalı, e- devlet çıktısı,üniversite resmi sitesinden alınan belgeler seçeneklerinden herhangi biri olabilir)


 
 

F. KESİN KAYIT TARİHLERİ
 
1. Kesin Kayıt Tarihleri (Asil Liste)           : 24 – 26  Ağustos 2020
2. Kesin Kayıt Tarihleri (Yedek Liste*)     : 27 - 28  Ağustos 2020
 (*: Yedek liste ilan edilen programlarda, asıl listeden kayıt yaptırmayanların yerine listedeki sıralamaya göre kayıt yapılır.)
 
** TIP FAKÜLTESİ İÇİN BAŞVURU VE KAYIT TARİHLERİ
Başvuru  Tarihi                    : 27 Temmuz - 07 Ağustos 2020
Değerlendirme Tarihi          : 17- 19 Ağustos 2020
Sonuçların İlanı                    : 21 Ağustos 2020
Kesin Kayıt Tarihleri (Asil Liste)           : 24- 25 Ağustos 2020
Kesin Kayıt Tarihleri (Yedek Liste*)     : 26- 27  Ağustos 2020
 
                                                         
3.  KESİN KAYIT VE YEDEK KAYITLAR  İLGİLİ FAKÜLTE, YÜKSEKOKUL VE MESLEK YÜKSEKOKULLARINDA YAPILACAKTIR.

İlgili Birimlerin İletişim Bilgileri İçin:  TIKLAYINIZ.
KONTENJANLAR:TIKLAYINIZ.
 
* 2020-2021 Eğitim Öğretim Yılı Önlisans - Lisans Programları Yatay Geçiş         
   Başvuru ve Değerlendirme Takvimi'ni Görmek İçin TIKLAYINIZ.
   Tıp Fakültesi  Başvuru ve Değerlendirme Takvimi'ni Görmek İçin TIKLAYINIZ.